De content op deze website wordt niet meer bijgewerkt. Actuele content is te vinden op Data-docent.nl

Cursus data architectuur en big data

Een cursus over data architectuur en big data

Publicatiedatum: 2015-04-01

Een praktisch boek over data-architectuur, verkrijgbaar via bol.com!

Data-architectuur in de praktijk: hét handboek voor elke data-architect én zijn omgeving. Het is een boek vol tips en informatie over zijn rol binnen organisaties en de kaders vanuit data-architectuur waarmee projecten optimaal gestuurd worden. Ook ArchiMate wordt behandeld. Een aanrader!

Publicatiedatum: 2014-11-01

De rol van een data-architect

Data-architect en veranderingen in organisaties zijn nauw aan elkaar verbonden. Binnen deze verandering zijn enerzijds meerdere dimensies te onderkennen. Anderzijds is de rolinvulling door de architect mede bepalend voor het succes van de architectuurfunctie. Dit whitepaper gaat in op deze aspecten van architectuur en verandering.

Publicatiedatum: 2014-03-01

Voorbeeld data-architectuur principes

Principes helpen een organisatie bij het stellen van kaders voor (ICT) projecten. Door principes tijd- en organisatie onafhankelijk te formuleren is het mogelijk om deze principes een generieke opzet te geven. Dit document geeft een aantal voorbeelden van principes vanuit verschillende bronnen. Op basis van deze voorbeelden kan je eenvoudig eigen (tijd en organisatieonafhankelijke) principes formuleren.

Publicatiedatum: 2014-02-11

Enterprise data architectuur met ArchiMate

Voorbeeld van een referentie architectuur op basis van ArchiMate en Enterprise Architect

Publicatiedatum: 2014-02-01

Canonieke Data Ontsluiting in de praktijk

Het uitwerken van een canonieke data-architectuur houdt niet op bij het uitwerken van (data)modellen. Het inzetten van een Data Virtualisatie Laag of Canonieke Data Ontsluiting op basis van canonieke datamodellen biedt een meerwaarde voor veel organisaties. Dit whitepaper beschrijft de verschillende aspecten van de implementatie van een dergelijke generieke voorziening. Zo komen de volgende onderwerpen aan de orde: • Scenario’s • Beheerprocessen • Eigenaarschap De uitwerking is praktisch van opzet. Hiermee kan dit document ingezet worden bij het inrichten van een canonieke data-omgeving bij organisaties die een volgend niveau willen bereiken in de volwassenheid van de data-architectuur.

Publicatiedatum: 2014-01-16

Een taxonomie of folksonomie inzetten

Inzetten van taxonomie of een folksonomie

Publicatiedatum: 2014-01-01

Nieuwe trend: data architectuur

Beschikken over kwalitatief goede gegevens is een randvoorwaarde voor het creëren van nieuwe toegevoegde waarde, die een organisatie kan bieden.

Publicatiedatum: 2013-07-22

Canonieke data-architectuur

Deze whitepaper beschrijft diverse aspecten van canonieke data-architectuur. Naast de definitie van canonieke data-architectuur wordt ingegaan op redenen om een canonieke data-architectuur in te richten. Canonieke data architectuur kan een bijdrage leveren aan besluitvormingsprocessen. Reden om de politieke aspecten van besluitvorming en verandering te beschrijven. Op basis van vier politieke inrichtingen wordt een handreiking gedaan voor het kiezen van een geschikte werkwijze om een canonieke data-architectuur op te stellen en te valideren. Het opstellen van canonieke modellen wordt beschreven vanuit verschillende architectuur modelleerwijzen, zoals ArchiMate, ER, berichtenboeken en UML. Er wordt daarnaast op basis van verschillende stakeholders aangegeven welke modelleerwijze toegepast kan worden binnen de organisatie.

Publicatiedatum: 2013-07-21

Over canonieke modellen

Canonieke data modellen worden op verschillende plaatsen in de IT toegepast. Deze blog beschrijft een aantal patronen.

Publicatiedatum: 2012-01-01

Evaluatie assistent voor CDM tooling

Evaluatie assistent voor ccanonieke datamodellering. Een tool voor selecteren van tools

Publicatiedatum: 2000-06-29

Data-architectuur

Introductie van de data architectuur.

Publicatiedatum: 2000-02-16
Copyright (c) 2013 Atelier Helder en Interactory. Ontwerp door FCT.