De content op deze website wordt niet meer bijgewerkt. Actuele content is te vinden op Data-docent.nl

Architectuurpatronen en de IKEA metafoor

Veel organisaties hebben een applicatielandschap waarbij de introductie van maatwerkoplossingen wordt ontmoedigd en de introductie van hergebruik of het aanschaffen van standaardpakketten de voorkeur heeft. Vindt er al ontwikkeling van specifieke toepassingen plaats dan wordt er veelal gezocht naar bouwstenen of naar producten die configureerbaar zijn. Informatiearchitecten zijn in veel gevallen een belangrijke stakeholder/uitvoerder van de hierboven beschreven overgang. In dit whitepaper gaan we op basis van een metafoor uit de “constructiewereld” in op de uitdagingen en hulpmiddelen die ingezet kunnen worden om invulling te geven aan bovenstaande uitdagingen.We gebruiken hiervoor het voor iedereen bekende meubelwarenhuis IKEA. IKEA kenmerkt zich door de inzet van patronen en bouwblokken tot in vergaande vorm. Dat is daarmee voor ons als informatiearchitecten een mooi voorbeeld. Op basis van deze metafoor zullen we architectuur patronen en een aantal belangrijk patrooncatalogi behandelen.

Publicatiedatum: 2019-12-24

Een architectuur repository voor big data

Beschrijving van een catalogus voor Big Data patronen en mechanismen

Publicatiedatum: 2019-10-06

Introductie van een servicelaag voor canonieke data ontsluiting

Bij het inrichten van canonieke data ontsluiting wordt vanuit architectuur veelal de eis geformuleerd dat een aansluitende applicatie (bron of doel) een servicelaag dient te hebben. Echter wat houdt deze eis in en waarom wordt deze eis aan applicaties gesteld bij introductie van canonieke data ontsluiting? Op deze vragen proberen we in dit white paper een antwoord te geven. Enerzijds door te beschrijven hoe de service inrichting binnen een organisatie is vormgegeven met behulp van een conceptuele servicebus. Deze conceptuele servicebus zorgt ervoor dat de inrichting van applicaties eenvoudiger wordt en dat deze applicaties de rol van afnemer of aanleveraar van gegevens gaan vervullen. De inrichting van de conceptuele servicebus wordt in paragraaf 6 beschreven inclusief de verschillende rollen die en applicatie binnen deze inrichting kan vervullen. Daarnaast wordt aangegeven met welke technologie deze conceptuele servicebus is ingericht. Verder worden een aantal integratiepatronen behandeld. Bij het inzetten van servicetechnologie is standaardisatie een belangrijk aspect. Door deze standaardisatie kunnen applicaties onafhankelijk van de (technische) inrichting met elkaar communiceren. Standaardisatie is van belang voor zowel het transport van berichten als voor de inhoud van deze berichten. Ter illustratie wordt een voorbeeld van een applicatie gegeven waarin de aansluiting op de conceptuele servicebus met behulp van een servicelaag. Dit voorbeeld laat een aantal mechanismen zien op basis waarvan de servicelaag van een applicatie op adequate wijze webservice technologie inzet. Ten slotte wordt ingegaan op algemene SOA eisen en meer specifieke eisen op basis van de inrichting binnen de provincie. Deze eisen dienen door de leverancier beantwoord te worden bij een offerteaanvraag of aanbestedingstraject. De voorgaande hoofdstukken gelden hierbij als achtergrondinformatie om de leverancier in staat te stellen zich een beeld te vormen van de achtergrond van de eisen.

Publicatiedatum: 2014-05-05

Stakeholders, concerns, principes en patronen in data-architectuur

Veranderingen in en rond organisatie zijn van invloed op de rol van de data-architect. Door deze veranderingen wisselen stakeholders en hun concerns. Dit whitepaper gaat in op de belangrijkste stakeholders, hun belangen en hoe de architect dit kan gebruiken bij het uitvoeren van zijn rol. Naast de concerns en requirements wordt ingegaan op een aantal andere concepten zoals kwaliteiten, principes en patronen. Deze worden uitgewerkt gericht op het invullen van de drie data functies en worden gerelateerd aan de genoemde concerns

Publicatiedatum: 2014-03-09




Copyright (c) 2013 Atelier Helder en Interactory. Ontwerp door FCT.