De content op deze website wordt niet meer bijgewerkt. Actuele content is te vinden op Data-docent.nl

Data-architectuur

Data architectuur is een specifiek vakgebied binnen de enterprise en informatie architectuur. Steeds meer organisaties zien data als iets van grote waarde en richten daarom een data architectuur in.

Bij het inrichten van een data architectuur blijkt al snel dat dat veel gezichten heeft en dat ieder gezichtspunt een eigen expertise vraagt. Een niet uitputtende lijst vindt u hieronder:

  • Data volwassenheid, organisaties met een bepaald volwassenheidsniveau hebben specifieke behoeften binnen de data architectuur. Denk aan data en service orientatie, data modelleren en ontwerp, master data etc.
  • Data kwaliteiten, op basis van deze kwaliteiten kan bepaald worden welke waarde data kan bieden bij bijvoorbeeld generiek gebruik.
  • Data management, naast de raamwerken voor service- of applicatiemanagement zijn raamwerken voor data management in ontwikkeling.
  • Canonieke data modellen, data gebruikt binnen services zal bij inzet van gestandaardiseerde modellen eenvoudiger hergebruikt worden. Door deze modellen op basis van canonieke modellen uit te werken wordt de kans op hergebruik vergroot.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van de diversiteit van data architectuur. Op deze site zullen de komende tijd een aantal artikelen en whitepapers verschijnen waarin we deze diversiteit uitwerken en uitdiepen. Wij wensen u  veel plezier met de informatie op deze website. Heeft u suggesties neem dan gerust contact met ons op
Reageer
Bekijk reactiesCopyright (c) 2013 Atelier Helder en Interactory. Ontwerp door FCT.